چقدر با تابلوهای برق آشنا هستید؟ در این مقاله از الکتروشایلی قصد داریم اطلاعات کاملی را در رابطه با تابلوهای برق برای شما به اشتراک بگذاریم. حتما همراه ما باشید و این موارد را از دست ندهید. همچنین از اینجا میتوانید در مورد تابلو بانک خازنی هم بخوانید.
درباره تابلوهای برق
امروزه تابلوهای برق یکی از عناصر اصلی واحدهای صنعتی و مسکونی محسوب میشوند. تابلو برق عبارت است از محفظهای معمولا بسته که تجهیزات الکترونیکی، اتوماسیون یا برق صنعتی میتواند در آن نصب شود.
ساخت تابلوهای برق
نفوذ روز افزون انرژی الکتریکی در زندگی روزمره و همچنین وابستگی صنایع مختلف به این انرژی، توسعه کمی و کیفی بسیار پرشتاب در تمام وجوه علم وصنعت و به تبع آن تغییرات در نوع توپولوژی شبکهها و به واسطه آن استفاده از تجهیزات جدید در شبکهها با توجه به روند تغییرات در نوع و سطح نیاز بهره برداران، درجهت حفاظت از سیستم و بهره برداری از تجهیزات و همچنین تداوم نیرورسانی استفاده از تابلو های برق الزامی گردیده است.
تابلوهای برق در سطوح ولتاژ ضعیف و فشار متوسط به صورت تابلوهای کنترل و توزیع و در سطوح ولتاژی فشار قوی به عنوان تابلوهای کنترل سیستم به کار برده میشوند.
تابلوها به منظور حفاظت و کنترل مدارات در یک سیستم قدرت مورد نیاز هستند. تابلوهای فشار ضعیف و فشار متوسط توزیع، وظیفه کنترل قطع و وصل خطوط فشار ضعیف و فشار متوسط را به منظور تنظیم و حفاظت به عهده دارند.
ویژگی های تابلو توزیع
- به طور پیوسته ولتاژ و جریان نامی شبکه را بدون ایجاد حرارت اضافی، شکست عایقی و یا خرابی در هر یک از اجزا تحمل نمایند.
- در حالت اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه یا بروز عیب در شبکه به خوبی عمل کرده و قطع مناسب را انجام دهند.
- به دلیل نقش اساسی تابلوها در حفاظت و تنظیم سیستم توزیع، از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند، از این رو انتخاب درست و صحیح مشخصات آنها دقت خاصی را طلب میکند.
- تابلوها تا حد امکان باید ساده، سریع و قابل اطمینان بوده و پایداری و عملکرد مناسب جهت برآورده کردن نیازهای سیستم را داشته باشند.
انواع و مشخصات تابلو برق
تابلو قدرت و فرمان با پوشش فلزی (Metal-enclosed)
مجموعه تابلوهای قدرت و فرمان که دارای پوشش خارجی فلزی بوده و دارای اتصال زمین است و به استثنای اتصالات خارجی به طور کامل سوار شدهاند.
تابلوهای قدرت و فرمان فلزی (متال کلد)
به تابلوهای قدرت و فرمانی گفته میشود که اجزای بکار رفته در تابلو در خانههای بسته فلزی که زمین شدهاند، قرار گرفته است.
این تابلوهای برق حداقل خانههای بسته فلزی که شامل اجزا زیر است را شامل میشوند:
- کلید اصلی
- اجزایی که به یک طرف کلید اصلی متصل هستند، مانند فیدرها
- اجزایی که به طرف دیگر کلید اصلی متصل هستند، مانند شینه ها. جایی که بیش از یک گروه از شینهها وجود دارد هر گروه دارای خانهای جداگانه است
تابلو های قدرت و فرمان سلولی
به تابلوهای قدرت و فرمان با پوشش فلزی، به جز تابلوهای متال کلد گفته میشود. این تابلو یکی از مشخصات زیر را داراست:
- یا فاقد هر نوع جدارهای هستند.
- یا تعداد خانههای آنها کمتر از تعدادی است که برای تابلوهای فلزی نیاز است.
- یا جدارههای فلزی دارای درجه حفاظت کمتری نسبت به مقادیر مشخص شده در مشخصات زیر هستند.
درجه حفاظت جدارههای فلزی
ارقام مشخصه: IPX2 توضیحات: حفاظت در مقابل نزدیک شدن به قسمتهای باردار و یا تماس با قسمتهای متحرک داخلی با انگشتان
ارقام مشخصه: IPX3 توضیحات: حفاظت در مقابل قسمتهای باردار و یا قسمتهای متحرک، توسط ابزار سیم یا اشیا مشابه با ضخامت بیش از 2/5 میلیمتر
ارقام مشخصه: IPX6 توضیحات: حفاظت کامل در مقابل نزدیک شدن به قطعات باردار و یا تماس با قطعات متحرک
تابلوهای قدرت و فرمان مونتاژ کارخانه
تابلوهای قدرت و فرمان که در کارخانه ساخته شده و قابل حمل بوده و مسئولیت آزمایش آن را کارخانه سازنده به عهده گرفته است.
تابلوهای تمام بسته
این تابلوها عبارتند از مجموعه سوار شده در کارخانه که تمام جوانب آن، جز سطح نصب که ممکن است باز باشد، به نحوی بسته باشد که حداقل درجه حفاظت IP20 تامین شود. تابلوهای بسته فشار قوی به اشکال مختلف ساخته میشود.
تابلوهای تمام بسته ایستاده
منظور تابلویی است که بتواند به طور مستقل و بدون اتکا به دیوار، در روی کف ساختمان استقرار پیدا کند.
تابلو ایستاده تمام بسته قابل دسترسی و فرمان از جلو
عبارت است از تابلویی که وسایل فرمان، مانند دسته یا کلیدهای فشاری و وسایل اندازه گیری، در قسمت جلو تابلو قرار گرفته و سایر تجهیزات و لوازم مانند کلیدهای جداکننده غیر قابل قطع زیر بار، کلیدهای جداکننده قابل قطع زیر بار، کلیدهای قدرت، فیوزها، ترانس جریان، ترانس ولتاژ و سر کابلها داخل تابلو نصب میشود و به وسیله یک در لولایی مجهز به قفل الکتریکی که فقط پس از قطع کلید قابل باز شدن است، دسترسی برای اتصالات، تعمیرات، تعویض و غیره امکان پذیر است.
تابلو ایستاده، تمام بسته کشویی
این تابلو به طور کلی از دو قسمت اصلی ثابت و متحرک کاملا مجزا تشکیل شده است. قسمت اول بدنه تابلو است که به صورت سلول ساخته شده و شینه کشی، محل اتصال کابل های ورودی و خروجی، دریچه های اتصال کلید در این قسمت تعبیه شده است. و در بالاترین قسمت آن نیز وسایل اندازه گیری نصب می شود. قسمت دوم که کلید در روی آن نصب شده است، اسکلتی متحرک که ارابه نیز نامیده میشود و به صورت کشویی با کمک چرخ، دقیقا در داخل سلول فوق الذکر قرار گرفته، اتصالات لازم را برقرار می سازد. سمت جلو اسکلت مزبور باید کاملا بسته باشد و قسمت فرمان کلید مانند دسته و یا کلید های فشاری روی این قسمت نصب گردد. قسمت کشویی باید دارای قفل بوده و فقط پس از قطع کلید قابل خارج کردن و جا گذاردن باشد.
مدارات تابلو برق
مدار اصلی
تمام بخش های هادی یک تابلو (شامل هادی ها و وسایل کلیدزنی) که در تشکیل مداری برای انتقال انرژی الکتریکی اصلی بکار رفته باشند.
مدار فرعی
تمام بخش های هادی یک تابلو به غیر از مدار اصلی که در تشکیل مداری برای کنترل، انداره گیری، حفاظت و تنظیم به کار رفته باشند.
اجزا بدنه تابلو برق
محفظه تابلو برق
قسمت دربرگیرنده تابلو قدرت و فرمان با پوشش فلزی را گویند که باعث جلوگیری از تماس اتفاقی با قسمتهای برقرار و قطعات متحرک آن شده و تجهیزات داخلی را در مقابل اثرات خارجی حفاظت میکند.
خانه تابلو برق
بخشی از تابلو قدرت یا فرمان با پوشش فلزی را گویند که به غیر از جایی که برای انجام اتصالات، کنترل و یا تهیه باید باز بماند درون محفظه بسته باشد.
جداره تابلو برق
جزئی از تابلو که یک خانه را از خانههای دیگر جدا میکند.
دریچه حفاظتی
جزئی از تابلو که میتواند بین دو حالت زیر حرکت کند:
- وضعیتی که اجازه می دهد کنتاکت های متحرک با کنتاکت های ثابت درگیر شوند.
- وضعیتی که به صورت قسمتی از پوشش یا جداره درآمده و کنتاکت های ثابت را میپوشاند.
بوشینگ
ساختار عایقی که هادی را به وسیله آن میتوان از بین بخشهای غیر عایقی عبور داد.
اجزای داخلی تابلو برق
کلیدهای قدرت
وسیله قطع و وصل مکانیکی که قادر به وصل، عبور و قطع جریان تحت شرایط نرمال مدار و نیز قطع و وصل و عبور برای مدت مشخص، تحت شرایط ویژه غیر نرمال مدار نظیر اتصال کوتاه است.
کلیدهای جدا کننده
وسیله قطع و وصل مکانیکی است که در وضعیت باز، قادر به جدا کردن مدار، حسب نیاز تعریف شده است.
کنتاکتور
وسیله قطع و وصل مکانیکی است که تنها یک وضعیت جذب به طریق غیر دستی دارد و قادر به وصل، عبور و قطع جریان تحت شرایط نرمال مدار شامل شرایط عملکرد اضافه بار است.
فیوز
وسیلهای است که هنگام افزایش جریان از مقدار داده شده با ذوب شدن یک یا چند المان خاص مدار را باز میکند. که این المانها به طور خاصی طراحی و ساخته شدهاند. به طور کلی فیوز نه تنها شامل المانها بلکه شامل تمام اجزا ساختاری است که این عمل را انجام میدهد.
رله
وسیلهای است که به صورت مکانیکی یا الکتریکی به وسایل کلیدزنی متصل شده و با آزاد کردن ضامن نگهدارنده یا دادن فرمان الکتریکی اجازه باز یا بسته شدن به کلید را میدهد.
شینه
مجموعه هادیهایی که تعدادی مدار به طور جداگانه به آن متصل است.
کلید زمین
وسیله قطع و وصل مکانیکی برای قسمتهای زمین شده یک مدار تابلو که قادر به تحمل جریان تحت شرایط غیر نرمال نظیر اتصال کوتاه در مدت زمان مشخص شده است. این کلید جریان را تحت شرایط نرمال مدار از خود عبور نمیدهد.
ترانسفورماتور جریان
وسیلهای که جهت تبدیل جریانهای با دامنه زیاد به جریانهایی که به راحتی و با مصرف انرژی ناچیز (تلفات اندک) با دستگاههای اندازهگیری فشار ضعیف قابل اندازهگیری است، به کار میروند.
ترانسفورماتور ولتاژ
وسیلهای است که جهت تبدیل ولتاژهای با دامنه زیاد به ولتاژهایی که به راحتی و با مصرف انرژی ناچیز (تلفات اندک) با دستگاههای اندازهگیری فشار ضعیف قابل اندازهگیری است، به کار میروند.
طراحی تابلو برق
- مشخصات و ویژگیهای شبکه و سیستمی که تابلو در آن نصب و مورد بهرهبرداری قرار میگیرد.
تابلوهای فشار ضعیف و فشار متوسط توزیع باید اضافه ولتاژها و اضافه جریانها را در مدت زمان مورد نظر تحمل نمایند.
همچنین افزایش درجه حرارت آنها در شرایط ولتاژ و جریان شبکه، نباید از حد مجاز تعیین شده تجاوز نماید. همه موارد فوق بستگی به مقادیر نامی شبکه توزیع دارند؛ لذا در هنگام انتخاب تابلوها، دادههای زیر باید دقیقا مورد توجه قرار گیرند:
- ولتاژ نامی
- حداکثر ولتاژ سیستم
- سطح اتصال کوتاه
- فرکانس نامی
- نحوه زمین کردن نوترال
- مشخصات محیطی و شرایط اقلیمی منطقه و محلی که تابلوهای فشار متوسط و فشار ضعیف توزیع در آن مورد استفاده قرار میگیرند
شرایط محیطی یکی از پارامترهای مهم در انتخاب تابلوهاست. در زیر پارمترهای محیطی موثر در انتخاب تابلوها ارائه میگردد.
- ارتفاع محل نصب از سطح دریا
- حداکثر درجه حرارت محیط
- حداقل درجه حرارت محیط
- متوسط درجه حرارت روزانه محیط
- میزان و نوع آلودگی
- درصد میزان رطوبت
- شتاب زلزله
- سرعت باد
- سایر شرایط غیرمعمول نظیر بخار آب، دود، گازهای قابل اشتعال، گرد و خاک غیرمعمول و نمک و خوردگیهای غیرعادی
- مطالعات و محاسبات الکتریکی شبکه
- محاسبات پخش بار جهت تعیین بیشترین جریان عبوری تابلو با در نظر گرفتن روند رشد بار
- تعیین نوع بار تغذیه شونده (مقاومتی، سلفی، خازنی)
- محاسبه بیشترین سطح اتصال کوتاه در محل تابلو
- تعیین دیاگرام تک خطی پست و مطالعه طرح مدار های کنترلی و اینترلاک بین اجزای پست
کاربرد تابلو برق
- عملیات حفاظت سیستم توزیع در شرایط غیر عادی شبکه
- عملیات کنترل سیستم توزیع در شرایط عادی شبکه
تابلوها در کلیه شرایط عادی و غیر عادی به شبکه متصل هستند، بنابراین اثرات تمامی موارد مربوط به شرایط فوق نباید باعث خرابی یا عدم عملکرد صحیح آنها شود. تابلوهای توزیع باید قابلیت تحمل جریان اتصال کوتاه و اثرات ناشی از آن و عملکرد مناسب در حالت گذرا را داشته باشند.
تابلوهای فشار ضعیف و فشار متوسط نقش بسیار مهمی را در صنعت برق ایفا میکنند لذا طراحی و انتخاب صحیح و اصولی آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
عوامل مهم در انتخاب تابلوهای توزیع
- مشخصات شبکه و سیستمی که تابلو به ان متصل میگردد.
- شرایط محیطی و اقلیمی محلی که تابلو در ان نصب میگردد.
- مشخصههای فنی، پارامترها و شاخصهای مورد نیاز جهت طراحی و انتخاب.
ممنون که تا انتهای مقاله آشنایی با انواع تابلوهای برق با ما همراه بودید. برای سفارش اینترنتی تجهیزات برق صنعتی میتوانید با کارشناسان الکتروشایلی در ارتباط باشید.